Sailing Team NL

Passion for performance, teamwork & leadership

Foto's: Klaas Wiersma

Sailing Team NL in top 6 van de wereld

Sailing Team NL finisht op een zesde plaats tijdens het Wereldkampioenschap M32 in Marstrand, Zweden. Een gewelde prestatie voor het team, bestaand uit Pieter-Jan Postma, Gerwin Jansen, Joan Navarro, Thijs Visser en Ian Andrewes. Marstrand is heel gastvrij geweest en kende geweldige weersomstandigheden. Het team heeft hier hard gewerkt om op deze plek te komen.

Geweldige openingsdag
De eerste dag van het WK weet het team zich snel bovenin het klassement te varen. Een geweldige openingsdag waarbij de toon direct gezet wordt. De volgende dagen zijn de resultaten minder, maar het team weet in de top 6 te blijven. De laatste dag wordt er niet gevaren wegens stormachtige omstandigheden. Schipper Postma: “Dit was ons eerste WK in deze klasse en we komen direct binnen op een zesde plaats. We groeien enorm hard, komen vanuit het niets en gaan heel hard naar boven. We zien ook veel leerpunten deze week, in sommige weersomstandigheden gaan we sneller dan in andere omstandigheden. Er is nog genoeg ruimte voor progressie.” Het team is gevormd uit enorm gedreven zeilers. En dat zie je zowel op het water als op de wal.

Tacticus Visser: “Als je een wereldkampioenschap begint met zo’n goede eerste dag en daarna slechtere resultaten boekt, dan loop je tegen teleurstellingen aan. Onze zeilskills als team zijn nog niet ver genoeg ontwikkeld om de boot hard genoeg te laten gaan. Daar moeten we aan werken.” Visser is de meest ervaren catamaran zeiler aan boord, tijdens de Olympische Spelen in Rio 2016 voer hij mee in de Nacra 17 klasse en kwam uit voor Aruba. “Het is leuk om de rest van het team meer te leren van het catamaran zeilen. Iedereen in het team is vrij direct naar elkaar, maar juist daardoor leren we snel.”

Foto: Klaas Wiersma

Kunnen beter
Grootzeil trimmer Navarro komt uit de grote boten, hij vaart dit jaar voor het eerst op een catamaran. “Het blijft natuurlijk wel gewoon zeilen en bij iedere boot zijn er nieuwe dingen. In deze klasse is vooral de snelheid een groot verschil. Voor deze week heb ik het gevoel dat we beter konden. De starts waren moeilijk en we konden de juiste modus niet helemaal vinden. Maar ik heb enorm genoten van het evenement.”

Zeer sterke vloot
Trimmer Jansen beaamt dit: “Het is heel cool om met 15 van die grote boten op de startlijn te zitten. Het niveau in de vloot is enorm hoog. Als je hier een foutje maakt wordt je direct voorbij gevaren door drie andere boten. Van te voren hadden we eigenlijk geen idee wat te verwachten, dat maakt het lastig een doelstelling te vormen. We merken dat we beter kunnen, maar mogen met een zesde plek enorm blij zijn. Het smaakt zeker naar meer!”

Voor het WK zeilt deze week Andrewes mee, net als Visser heeft hij ook ervaring in catamaran zeilen. Hij heeft het team tijdens trainingen gecoacht. “Ik heb een hele leuke week aan boord gehad. De tegenstanders zijn heel goed, dat maakt het heel interessant. We hebben onze goede momenten, maar er is ook nog veel te leren in het team.” Daar is Sailing Team NL een nieuw team voor. Een nieuw team die nu al in de top 6 van de wereld staat. Op een kampioenschap waar vele Olympisch kampioenen en wereldkampioenen meezeilen.

World Match Racing Tour
Niet alleen doet het team het goed in het fleetracen, ook tijdens het matchracen een week geleden wisten de Nederlanders zichzelf in de kijker te varen. Dit matchrace evenement vond ook plaats in Marstrand en is onderdeel van de World Match Racing Tour. Deze tour bestaat uit in totaal zes wereldbekerevenementen over de hele wereld. Het volgende evenement voor Sailing Team NL is zo'n wereldbekerevenement, in Sint Petersburg, Rusland van 1 tot en met 6 augustus.

Resultaten
Klik hier voor alle resultaten

Foto: Klaas Wiersma

© 2017 Sailing Team NL